Kultasepät Östman, Toivanen, Ingman ja Niilekselä

on

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Lars Östman (1768-1833)

Kultaseppä Lars Östman asui ja työskenteli Kuopiossa noin 30 vuotta. Hän oli muuttanut Kuopioon Uppsalasta vuonna 1800. Kuopiossa hän työskenteli kisällinä vajaan vuoden ajan kultaseppä Eric Finnérillä, kunnes sai tämän kuoleman jälkeen porvarinoikeudet 13.4.1801. Östman avioitui oppi-isänsä lesken, Anna Helena Finnérin kanssa. Hän työskenteli Finnérin entisessä verstaassa Satamatorin laidalla, nykyisen Minna Canthin kadun varrella, tontilla numero 53.

Johan Viktor Toivanen (1859-1925)

Viipurissa ja Pietarissa oppinsa saanut Johan Viktor Toivanen perusti Pietariin kultasepänliikkeen vuonna 1892. Hän oli aikaisemmin työskennellyt muun muassa Pietarissa artjärveläisten kultaseppämestarien Tobias Sévonin ja Johannes Tölkerin sekä muutamien venäläisten verstaissa.

Kuopioon Toivanen perusti liikkeen vuonna 1900. Se sijaitsi torin laidassa, Kauppakatu 28:ssa. Hän omisti sivuliikkeitä myös Kajaanissa, Iisalmessa, Savonlinnassa ja Vaasassa.

Adam Ingman (1809-1874)

Kuopiossa J. Lundströmillä ja Jonas Sundbergillä oppinsa saanut Adam Ingman sai porvarinoikeudet vuonna 1834. Samana vuonna Leppävirralta kotoisin ollut Ingman perusti Kuopioon oman verstaan, jossa myöhemmin työskenteli oppipoikana mm. Jafet Knuutinen. Kisälleinä hänen verstaassaan toimivat ainakin myöhemmin Joensuussa toiminut kultaseppä Gustaf Adolf Björklund ja Kuopiossa toimineet Fredrik Bredholm ja Berndt Wilhelm Dahlström. Adam Ingman on yksi parhaiten tunnetuista kuopiolaisista 1800-luvulla vaikuttaneista kultasepistä.

Henrik Niilekselä (1864-1920)

Kultasepän tutkinnon Pulkkilasta lähtöisin ollut Henrik Niilekselä suoritti vuonna 1886. Hän on valmistanut Kuopion tuomiokirkkoon kaksi suurikokoista ehtoollisviinikannua 1900-luvun alussa sekä matkaehtoolliskaluston. Kultasepän ammattinsa lisäksi Henrik Niilekselä tunnettiin uistinten valmistajana ja kelloseppänä.

Henrik Niilekselä oli uransa alkupuolella muutaman vuoden työnjohtajana Frans Viktor Lindroosin liikkeessä Kuopiossa. Kun Lindroos siirtyi vuonna 1894 Helsinkiin, Niilekselä osti liikkeen. Se sijaitsi Kauppakadun ja Savonkadun kulmassa. Muutaman vuoden kuluttua liike muutti torin kulmalle, Kauppakatu 30:een.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s