Piispansauva

on

 

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Kuopion hiippakunnan ensimmäinen piispansauva

Kuopion hiippakunnan piispana vuosina 1939-1962 toiminut Eino Sormunen sai sauvan 60-vuotislahjaksi hiippakunnan seurakunnilta vuonna 1953.

Sauvan on suunnitellut ja piirtänyt piispa Eino Sormusen toivomuksen mukaan kuvanveistäjä Väinö Lätti. Väinö Lätti osallistui myös valmistukseen. Sauva valmistettiin vuonna 1953 Kuopion Kultaseppä Oy:ssä, jonka teknillisenä johtajana Väinö Lätti työskenteli vastaten tuotannosta ja suunnittelusta. Piispansauvan valmistukseen osallistui useita Kuopion Kultaseppä Oy:n työntekijöitä. Yrityksen toimitusjohtaja Eino Ahonen piirsi ja pakottamalla valmisti sauvassa olevat neljä pyhimyksen kuvaa. Työ oli samalla hänen näytteensä kaivertajamestarin tutkintoa varten. Hopeaseppä Eino Heimonen teki sauvan juotostyöt ja kokoamisen. Kivien istutuksen teki kultaseppä Erkki Turunen. Kivet ovat punaista jaspista ja peräisin Lapista. Sauvan puuosat on tehnyt kuopiolainen puusepänliike Lihtamo.

Sauvassa on molemmin puolin latinankieliset tekstikaiverrukset, jotka ovat Apostolien teoista, Ap. 20:18 ja Ensimmäisestä Korinttilaiskirjeestä, 1. Kor. 4:1. Sauvaan upotetut jaspikset viittaavat myös Raamattuun, Ilm. 21:18.

Muitakin sakraaliesineitä

Väinö Lätin toimiessa Kuopion Kultaseppä Oy:n teknillisenä johtajana hän oli mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa liikkeen valmistamia sakraaliesineitä, joita on Kuopiossa muun muassa Puijon kirkossa. Piispa Eino Sormunen tilasi Väinö Lätiltä myös ehtoolliskaluston lahjaksi kotiseurakunnalleen, Tohmajärven seurakunnalle.
___
ote Väinö Lätin kirjoituksesta 14.1.1985 :

Kuopion hiippakunnan ensimmäinen piispansauva.

… Kuopion Kultaseppä Oy:n toimitusjohtaja Eino Ahonen ilmoitti allekirjoittaneelle Väinö Lätille, että piispa Eino Sormunen oli kutsunut minut käymään luonaan Kuopion hiippakunnan tuomiokapitulissa. Olin tuolloin Kuopion Kultaseppä Oy:n teknillisenä johtajana, vastuualueena myöskin tuotanto ja taiteellinen suunnittelu. Tällöin piispa Sormunen antoi henkilökohtaisesti tehtäväkseni suunnitella ja piirtää Kuopion hiippakunnan piispan sauva. Evästykseksi Hän antoi vanhoja sakraali esineitä kuvaavan kirjan ja näytti kuvan Mainzin ruhtinaspiispan sauvasta ja ilmoitti että Hän haluaa samanlaisen. Ryhdyin suunnittelemaan ja piirtämään annettua tehtävää, mutta mielestäni ei ollut perusteltua tehdä pelkkää plakiointia. Lisäksi edellä mainittu piispan sauva edusti mielestäni liikaa katolista kulttia koska sitä perinteisen paimensauvan ”käyrän” lisäksi hallitsi valtaistuimella istuvan pyhimyksen tai kirkkoruhtinaan kuva. Omassa ehdotuksessani ja piirustuksessani lähdin siitä, että säilytän piispan toivomuksesta sauvan perinteisen ”käyrän” runko-osan lähes sellaisenaan, ainoastaan pinnan pakotuksen ornamenttikuviot ovat osin erilaisia. Periaatteellinen ja poikkeava muutos ehdotuksessani oli siinä, että poistin kirkkoruhtinaan ja tilalle suunnittelin mielestäni enemmän Luterilaisen ristiaiheen. Sitä vastoin lohikäärme aiheen pelkistetymmässä muodossa otin mukaan omaankin ehdotukseeni sillä mielestäni paha ja synti liittyy molempiin kirkollisiin perinteisiin. Vertaamalla alkuperäistä Mainzin piispan sauvan kuvaa ja suunnittelemaani Kuopion hiippakunnan sauvaa voi todeta seuraavaa:

Ulkonaiselta muodoltaan ne erehdyttävästi muistuttavat toisiaan, mutta tarkkoja jäljennöksiä ne eivät ole. Tärkein, suurin ja periaatteellisin ero on kuitenkin niiden hengessä ja symboliikassa. Toinen sauva kirkkoruhtinaineen edustaa enemmän ihmiskeskeistä katolista perinnettä ja toinen, Kuopion sauva yksinkertaisine risti-aiheineen Luterilaista perinnettä ja sanomaa ” Ave Krux Spes Unica”, joka tekee siitä täysin erilaisen evank.Luterilaisen sakraali ja kulttiesineen.

Kun sain ehdotukseni piirrettyä ja esitin sen piispa Eino Sormuselle hän hyväksyi suunnitteluni ja piirustukseni sellaisenaan ilman ainuttakaan muutosehdotusta. Tästä seurasi, että piirtämäni Kuopion hiippakunnan ensimmäinen piispansauva valmistui v. 1953…”

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s