Tuomiokirkon kello ja koneisto

on

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Tuomiokirkon kellon kellotaulu

Kuopion tuomiokirkon tornikello ei ollut kuulunut alkuperäisiin suunnitelmiin. Sodan vuoksi keskeneräisen kirkon seinämuurit olivat olleet viisi vuotta suojaamatta, eikä rakennustöiden johdossa ollut Pehr Granstedt uskaltanut lähteä rakentamaan niiden päälle tiiliholvin rakentamista. Hän ehdotti lautaholvin rakentamista. Tästä säästyneillä varoilla ehdotettiin hankittavaksi torniin kello joka asennettiinkin torniin kolme vuotta valmistumisen jälkeen.

Ruotsalainen Stjernsund

Kellon koneiston, joka on yhä tornissa, on valmistanut vuonna 1817 kelloseppä Mats Grusell (1760–1840) Ruotsissa Taalainmaalla Hedemorassa sijaitsevassa Stjärnsundissa. Kello on heilurikello. Koneistossa on merkinnät * Sund/ Anno 1817/ N= 105 M.G.. Mats Grusell aloitti valmistamiensa kellojen numeroinnin sadasta. Hän oli tunnettua kelloseppien sukua, joka työskenteli Christopher Polhemin vuonna 1699 perustamassa Stjernsundin ruukissa. Kuopion tuomiokirkonkello on ainoa Stjernsundin tornikello Suomessa. Kello on Suomessa varhainen. Vertailukohtana mainittakoon, että ensimmäinen Könnien rakentama tornikello on vuodelta 1822.

Jac Könni asentamaan kelloa

Kellon asensi paikalleen Jac (Jacob, Jaakko) Könni kesällä 1818. Asennuksen, 81 riksiä, 10 killinkiä ja 8 runstykkiä maksoi kaupunki. Kustannuksiin sisältyivät edestakainen matka Ilmajoelta Kuopioon, ruokarahat kahdeksalta matkapäivältä ja 10 päivän palkka Jac Könnille ja apulaiselle. Asennustyössä tarvittiin lisäksi kuusi miestä viikon verran, seppä rautatöihin, sorvari puurissojen valmistukseen ja puuseppä nostotelineiden rakentamiseen.

Palovartiointi kirkon tornissa

Kirkontorniin sijoitettiin päivystävä palovahti. Torniin tuli myös puhelinlinja ensimmäisten joukossa vuonna 1883, numero oli 42. Palovartiointi jatkui kirkontornissa aina 1920-luvulle saakka, jolloin valmistui uusi paloasema. Vartiomiehet ilmoittivat palosta kellonsoitolla ja laittamalla tulipalon puoleisen tornin nurkkaan erityisen kynttilälyhdyn. Näin kaupunkilaiset sekä heräsivät että myös osasivat suunnistaa sammutustöihin oikeaan suuntaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s