Vehmersalmen ehtoolliskalkki

on

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Muistolahja Tuomiokirkolle

Tuomiokirkko sai valmistumisestaan alkaen esinelahjoituksia, muun muassa Pöljän kylän talollisten lahjoittaman puukruunun ja kirkkoherra Matthias Ingmanin lahjoittaman alttaritaulun vuonna 1843. Vuonna 1864 tuomiokirkko sai lahjoituksena hopeisen ehtoollismaljan eli kalkin ja siihen kuuluvan öylättilautasen eli pateenin. Kalkki on porrastettujalkainen ja balusterivartinen ja sen kullatun maljaosan sisällä ainoana koristeaiheena on yläreunaa kiertävä kaiverrus ”Muistolahja Kuopion tuomiokirkkoon P. J. Collanilta 18 24/12 64”.

On todennäköistä, että lahjoittaja oli Iisalmen kirkkoherrana toiminut Per Johan Collan (1771-1883), jonka pojat työskentelivät Pietarissa lahjoituksen tapahtuessa.

Lahjaksi Vehmersalmelle

Nämä ehtoollisastiat lahjoitettiin pian lahjoituksen jälkeen Vehmersalmen rukoushuoneelle. Kalkin ja pateenin pohjassa on suomalaisen hopeaseppämestarin Henrik Hacklinin (1816-1879) Pietarissa sijainneen hopeapajan leima. Tarkastusleiman perusteella tekijänä oli pajassa vuosina 1850-1866 toiminut Eduard Federowitsch Brandenburg.

Vehmersalmelaisten vastalahja

Vehmersalmelaiset rippilapset lahjoittivat jouluaattona vuonna 1869 kolmihaaraisen hopeakynttilänjalan vastalahjana. Kynttelikön pohjalaatan reunassa on kaiverrus: ”P.J. Collanilta 18 24/12 64 lahjoitetun kalkin sijaan Wehmersalmen puolikunnan rippilapsilta lahjoitettu 18 24/12 69”.

Balusterivartinen kynttelikkö on runsain kupuroin ja lehtimansetein koristeltu. Kynttelikkö on Kuopiossa toimineen kultaseppä Jafet Knuutisen valmistama ja se on leimattu vuonna 1870. Kaarevan varren molemmin puolin olevat haarat on toteutettu kaartuvina lehtikoristeisina oksina.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s