Kynttiläkello

on

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Kellot aikaa mittaamaan

Ensimmäiset mekaaniset kellot otettiin Euroopassa käyttöön vv. 1280-1300. Ne olivat suuria tornikelloja ja käyttövoimansa ne saivat painoista, joita maapallon vetovoima veti alaspäin. Tarkkuus parani, kun vaakatangon tilalle otettiin liipotin ja spiraalijousi. Liipotinkellon rinnalle kehittyi heilurikello 1600-luvulla. Aluksi kelloissa oli vain tuntiviisari. Minuuttiviisari otettiin käyttöön 1665.

Tekninen kurisosieteetti: kynttiläkello

Julkista aikaa mittaamaan oli tarkoitettu kuopiolaisen lukkoseppä Erik Reinhold Blomqvistin suunnittelema ja rakentama tekninen kuriositeetti kynttiläkello. Valmistajansa mukaan kello toimi kuuden kynttilän liekin lämmöllä näyttäen tarkkaa aikaa kolmekymmentä tuntia kerrallaan. Vuonna 1821 lukkoseppä Blomqvist tarjosi kelloaan Kuopion uuteen kirkkoon alttarikelloksi.

Mitali keksinnöstä

Kuopion kuvernööri Gustaf Aminoff lähetti kellon piirustukset ja toimintamekanismin kuvauksen tarkastettavaksi Suomen keisarilliselle Talousseuralle Turkuun. Aikanaan, vuonna 1822 seppä sai keksinnöstään mitalin ja kirkonisännät sijoittivat valmiin kellon kirkkoon. Siellä se oli museon vanhan kokoelmaluettelon tiedon perusteella pohjoisenpuoleisessa ulkoeteisessä oven päällä. Valokuvissa se näkyy sijainneen pohjoisessa ristivarressa nykyisen lähetyskynttelikön seinämällä. Kirkon korjauksen yhteydessä 1960-luvulla kynttelikkö siirrettiin museoon.

KELLOTAULU
kellotaulu: halkaisija 162 cm
kellotaulu: paksuus 3,5 cm
keskusreikä: koko 27 x 26 cm
numerot: korkeus 20,5 cm
paino noin 25 kg

VIISARI
viisari: pituus 103,5 cm
kärki: leveys 20 cm
tanko, rautatanko leveys n. 4,6 cm

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s