Sammakkoarkku

on

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Taika-arkku Tuomiokirkon kivijalasta

Sammakkoarkku on löydetty Kuopion Tuomiokirkon kivijalasta ja tuotu museolle vuonna 1900. Vastaavanlaisia sammakkoarkkuja on löydetty Tuomiokirkon lattian alta ainakin 32 kappaletta. Muun muassa vuonna 1895 kirkosta löytyi korjaustöiden yhteydessä sammakkoarkku, jotka lahjoitettiin Kansallismuseolle. Löytö huomioitiin myös muualla Suomessa, uutisoi Uudessa Suomettaressa seuraavasti: Pakanuus piilee vielä kristityn kuoren alla aivan piispan jalkain juuressa Kuopiossa. Tuomiokirkon siltaa purkaessa löydettiin näet sakastin puoleisen sillan alta aivan läheltä sillassa olevaa luukkua kolmattakymmentä pientä leppäistä kuolleen kirstua ja jokaiseen kirstuun oli asetettu sammakko makaamaan ja kolme kappaletta nuotan perästä leikattua palasta pään alle. Yksi vainajista oli vasta tänä kesänä pantu – -. Vanhat ukot arvelevat tällä tavoin otettavan kalaonni pois naapurilta, ja niinpä valitetaankin, että lähitienoilla leikellään joka kevät nuotan periin isoja reikiä, jotka ovat luultavasti tehdyt tätä tarkoitusta varten. Milloinhan hävinnee tuo katala taikausko lopen maastamme?

Kaksi vuotta myöhemmin suntio lahjoitti Kansallismuseolle vielä toisen vasta löydetyn sammakkoarkun, josta suntio oli kirjannut: koska tämä kirstunen näyttää aivan uudelta – on siis vieläkin täällä niin taikauskoisia kalastajia, että luulevat saavansa kaloja semmoisilla tempuilla.

”Kun tuomiokirkon kuorin silta ja alttarin kehä purettiin toissa päiwänä löytyi sillan alta 26 pientä, noin 7 tuuman pituista kirstua, ruumiskirstun muotoon kowerrettuja, leppäpuusta itse arkku ja kansi haawasta — näyttää tuin olisiwat kaitti samassa werstassa tehtyjä. — Suurin osa oli jo mädänneitä, toiset aiwan ehywiä ja niissä oli sammakko sisällä sekä muudan liinainen lippu neulalla sammakkoon pistetty ynnä pikku palainen werkkoa. Nämä taikakoneet owat pitkällä seipäällä kiwijalkaluukusta työnnetty sillan alle. Miehissä arweltiin näitä kalamiesten tempuiksi ja eräs poika tiesi sanoa, etteiwät sammakon kirstut etäältä olekaan: ”kalamiehet tahtomat näin kateudesta toisilleen harmia tehdä.” Eräässä kirstussa oli aiwan weres sammakko. Onko tosiaankin wielä näin kamalaa taikauskoa niissä seurakunnissa, joiden pitäisi siwistysriennoissa oleman kauniina esimerkkinä kaikille muille läänin seurakunnille!”

Kalaonnea hankkimassa

Arkku on liittynyt taikauskoon, jossa on joko yritetty saada itselle kalaonnea tai viedä se naapurilta. Arkku tehtiin lepästä ja sinne laitettiin kolme palaa verkkoa, jotka oli leikattu naapurin nuottaverkosta. Verkon palat joko käärittiin sammakon ympärille tai laitettiin sen pään alle. Sammakko kiinnitettiin arkkuun neulalla, jossa oli valkoista lankaa. Arkku heitettiin sitten kirkon alle, koska kirkkoja pidettiin erittäin voimallisina rakennuksia, joiden uskottiin antavan voimaa niihin sijoitetuille esineille ja näin ollen siis vahvistavan niihin liitettyjä loitsuja. Mitä lähemmäs arkku saatiin alttaria, sitä voimallisempana taikaa pidettiin.

Sammakkouhreja: Korjaillessa ja maalaillessa Kuopion tuomiokirkkoa on näinä päivinä taas löydetty kirkon kivijalasta viisi pientä noin korttelin pituista ruumisarkkua, joissa jokaisessa on ollut sammakko ja palanen nuotan peräverkkoa. Nopin viisi vuotta sitten kun kirkkoa niinikään korjailtiin, oltiin tilaisuudessa juuri samanlaisten löytöjen tekoon. Päättäen arkkujen luvusta on taas näinä kuluneena vuotena itse kunakin yksi sammakkouhri toimitettu ties mille haltialle ja mitä onnea etsiessä. Surkeata ja säälittävää todellakin, että tuollaista taikauskoa vielä löytyy, niin inhoittavaa ja samalla lapsekkaan naurettavaa tiedottoman taikurin työtä. ( Suomen Kansa nro 10 , 22.7.1901)

Tuusniemen kirkosta ja tapulista on löytynyt vastaavia arkkuja, joiden sisällä on sammakkojen ohella tai niiden lisäksi ollut myös jyviä, eläimen karvaa, luteita tai 5 pennin kolikko, jonka läpi on pujotettu punainen lanka. Muilta paikkakunnilta on tehty arkkulöytöinä höyheniä, pienesineitä kuten puukkoja, maitoa tai verta, jopa ihmissikiöitä. Ihmisen muotoisia leppäpuusta veistettyjä nukkeja arkussaan on löytynyt Karttulan, Pielaveden ja Liperin kirkkojen läheisyydestä. Nukkearkuilla on ehkä tavoiteltu mm. tuntemattoman varkaan kiinnijäämistä, sairaudesta parantumista tai jopa rakkautta.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s