Tornimuutos

on

Tornimuutos                                                                                         

Kuopion tuomiokirkon tornia ei toteutettu Tukholman yli-intendentinviraston vuonna 1795 tekemien piirustusten mukaisena. Tornimuutoksen suunnittelijasta ja muutoksen taustasta ei ole säilynyt asiakirjoissa varmoja tietoja. Todennäköisesti muutoksen on suunnitellut rakennustöitä toisessa rakennusvaiheessa johtanut arkkitehti Pehr Granstedt. Muutos liittyy ensisijaisesti siihen, että kesken kirkon rakentamisen torniin päätettiin sijoittaa aikakello. Toteutettu torni on selkeästi alun perin ajateltua korkeampi. Lisäksi se on tyylillisesti monimuotoisempi verrattuna alkuperäiseen, hyvin yksinkertaiseen torniin.

Torniin siirrettiin kaksi soittokelloa vanhan kirkon kellotapulista vuonna 1815 ja aikakello saatiin valmiiksi vuonna 1818. Valmistuttuaan torni toimi paitsi kirkonkellojen soittopaikkana, myös kaupungin palovartijoiden tähystys- ja hälytyspaikkana. Kaupungin kolmiomittauksen toteutuksessa, vuosina 1924–1925, tornin ristin juuri toimi mittausten keskuspisteenä.

Tornimuutos_p

Piirustuksessa keskellä näkyy alkuperäinen tornisuunnitelma ja vasemmassa reunassa uusi, jonka mukaisesti torni tehtiin.
Piirustus: Kuopion ev. lut seurakuntakyhtymä. Kuva: KUHMU / Kari Jämsén

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s